Je hoort mensen wel eens zeggen “hij doet het expres” “hij is eigenwijs”, hij is mij aan het uit testen” “hij neemt me in de mailing “. Volgens mij denken paarden niet zo! Er zit een oorzaak achter dat gedrag. Eigenlijk nooit onwil maar gewoonweg niet kunnen, niet begrijpen, lastig vinden, pijn en/of spanning. Wat ik zie? Paarden die zo hun best doen voor hun ruiter, door maar te blijven proberen en zoveel te geven.
Staakt je paard? Kijk of je opzoek kan gaan naar de oorzaak! Fysiek kan aanspringen in galop bijvoorbeeld lastig zijn als een paard niet in balans is. Paarden hebben vaak een natuurlijke scheefheid (en zijn nog andere vormen van balans). Ik gebruik graag een banaan🍌 om te laten zien dat paard vaak van nature naar 1 kant gebogen is. En dus ook makkelijker een kant op buigt. Een paard is vaak links of rechtsom (uitzonderingen daar gelaten, zoals meer een S vorm) gebogen. En heeft dus een holle en een bollere kant. Het meer in balans brengen van je paard wordt ook rechtrichten genoemd.
Waarom rechtrichten? Dan kan een paard zijn lichaam gelijkmatig belasten en zich fysieke en metaal ontspannen. Rechtrichten gaat over symmetrie aan brengen in de bespiering en het ontwikkelen van gelijke kracht. Je hebt verschillende scheefheden verticaal (gewichtsverdeling tussen de schouders) en horizontaal (gewichtsverdeling tussen de voor en achterhand). Karin Leibbrandt traint via “vier dimensies” meer hierover kan je lezen in haar boek: Het boek je paard succesvol trainen
Als je wil aanspringen in galop met de bolle zijde aan de binnenkant, dan is het voor een paard heel lastig in te buigen voor een paard. Eigenlijk valt het paard naar binnen, en komt er zoveel gewicht op de binnenschouder en het binnen voorbeen dat voor een paar moeilijker wordt aan te springen.
Hoe kan jij je paard rechtrichten en mentaal en fysiek ondersteunen?
Dit boek van Karin Leibbrandt: Je paard succesvol trainen kan ik je aanraden.