Wat is clickertraining voor paarden?

Bij clickertraining voor paarden gebruik je een specifiek geluid of woord om gewenst gedrag te markeren en vervolgens direct een beloning te geven. Je beloont dus het gedrag waar je meer van wil zien.

Je paard leert op deze manier associaties te maken tussen het gedrag en de positieve ervaring van de beloning, wat de kans vergroot dat het gewenste gedrag zich herhaalt.

Het gaat dus niet zo zeer om de voerbeloningen, dat is slechts een middel om een ander denkproces bij je paard te prikkelen. Clickertraining zorgt er voor dat je paard zelf gaat zoeken hoe hij/zij een beloning kan vinden

 

Positieve vs. Negatieve bekrachtiging

Clickertraining wordt ook wel positief bekrachtigen genoemd of belonings gericht trainen. Ook worden vaak de Engelse termen gebruikt: positive reinforcement, R+, rewardbased en force free trainen.

Positief betekend in dit geval dat  we een beloning toevoegen. De andere vorm die (soms onbewust) het meest wordt gebruikt is werken met lichte druk, heet negatief bekrachtigen. Negatief betekend hier dat je iets weg haalt als als beloning. Je vraagt iets van je je paard door lichte druk te geven (van je been, door te wijzen etc)z en zodra de gewenste reactie is haal je de druk weg. Je paard gaat zoeken hoe hij/zijn van de druk af kan komen.

Met clickertraining gebruik je geen druk, maar is de motivatie voer beloning. Je paard gaat zelf opzoek naar antwoorden om een voerbeloning te vinden.

Wat leer je in een clickertraining sessie?

In een clickertraining sessie met je paard leer ik je op welke manier(en) je clickertraining kan introduceren aan je paard. Dit is belangrijk zodat je paard bijvoorbeeld niet gaat bedelen om voer. Ook beginnen we met targettraining, waarin je paard leert een target aan te raken met zijn/haar neus, en later kunnen we dat uitbreiden met hoef, schouder en bil target. Met behulp van een targetstick kunnen we met je paard in beweging samen werken. Ook in het rijden kun je clickertraining toepassen.

Met clickertraining voor paarden zorgen we er ook voor een goede voorbereiden op hoefsmid, dierenarts, verzorging en toedienen van bijvoorbeeld wormmedicatie.

Waar loop je tegenaan?

- Je wilt beginnen met clickertraining maar weer niet precies hoe. Of je bent zelf begonnen en loopt ergens tegen aan.

- Je paard heeft moeite met verzorging van bijvoorbeeld medicatie toedienen, hoeven optillen. Je wil dit op een ontspannen manier aanleren.

- Je zoekt naar manieren om de training leuker te maken voor je paard. Zodat je paard enthousiaster is en gemotiveerd is.

- Je werkt nu vooral met (lichte) druk en wil in je training (ook) gaan werken zonder druk.

 

Voordelen van clickertraining voor paarden?

- Het nodigt je paard uit zelf mee te denken en daardoor wordt vaak het zelfvertrouwen vergroot en zorgt voor actieve participatie in de training.

- Het is een leuke manier om te spelen met je paard.

- Je kan werken met je paard zonder druk te gebruiken

- Je kan je paard in ontspanning voorbereiding op alles wat bij verzorging komt kijken (hoefsmid, dierenarts, medicijnen) zodat daar geen druk of dwang aan te pas hoeft te komen.

-Het is duidelijk en voorspelbaar voor je paard.

- Het draagt bij aan de ontwikkeling van een hechte (vertrouwens) band tussen jou en je paard

- Het zorgt tijdens de training voor een heldere en tweezijdige communicatie.

- Je paard leert er vaak sneller door en met meer plezier.

- Het is een paard vriendelijke methode voor het oplossen van gedragsproblemen.