Wat is clickertraining?

Bij clickertraining gebruiken we een eenvoudig, maar krachtig hulpmiddel: het geluid van een clicker of je stem. Dit geluid fungeert als een ‘bingo!’ voor je paard, waardoor het weet dat het iets goed heeft gedaan en een voerbeloning krijgt. Clickertraining moedigt je paard aan om zelf actief te zijn in het leerproces en beloningen te verdienen, waardoor het zelfvertrouwen krijgt en meer betrokken raakt bij de training. Het is een manier om elkaar beter te begrijpen, samen te groeien en vooral plezier te hebben. Dus, ben je klaar voor dit avontuur met je paard?

Positieve vs. Negatieve bekrachtiging

Clickertraining wordt ook wel positieve bekrachtiging genoemd, of beloningsgerichte training. Vaak worden ook Engelse termen gebruikt, zoals positive reinforcement, R+, reward-based, en force-free training.

Positief betekent in dit geval dat we een beloning toevoegen. De andere vorm die (soms onbewust) het meest wordt gebruikt, is werken met lichte druk, ook wel negatieve bekrachtiging genoemd. Hierbij haal je iets weg als beloning. Bijvoorbeeld, je vraagt iets van je paard door lichte druk te geven (met je been, door te wijzen, etc.), en zodra de gewenste reactie er is, haal je de druk weg. Je paard leert zo hoe hij van de druk af kan komen.

Met clickertraining gebruik je geen druk, maar motiveer je je paard met voerbeloningen. Je paard gaat zelf op zoek naar antwoorden om een voerbeloning te verdienen.

Wat leer je in een clickertraining sessie?

In een clickertrainingssessie met je paard leer ik je op welke manieren je clickertraining kunt introduceren aan je paard en hoe je dit correct aanbied. Dit is belangrijk zodat je paard bijvoorbeeld niet gaat bedelen om voer. We beginnen met targettraining, waarbij je paard leert een target aan te raken met zijn neus, en later kunnen we dat uitbreiden met hoef-, schouder- en biltargets. Met behulp van een targetstick kunnen we samen met je paard bewegingsoefeningen doen. Ook in het rijden kun je clickertraining toepassen.

Clickertraining voor paarden bereidt je paard ook goed voor op bezoeken aan de hoefsmid, dierenarts, verzorging en het toedienen van bijvoorbeeld wormmedicatie. Zodat je dit kan doen in ontspanning zonder druk en stress.

Waar loop je tegenaan?

🔹Als je wilt beginnen met clickertraining maar niet precies weet hoe, of als je al begonnen bent maar ergens tegenaan loopt, kan ik je helpen met advies en begeleiding.

Samen kunnen we kijken naar jouw specifieke situatie en doelen, en ik kan je voorzien van tips en technieken om verder te komen in je clickertraining.

🔹We zorgen ervoor dat je paard op een ontspannen en positieve manieren vaardigheden leert zoals hoeven optillen, medicatie toedienen, scheren etc. Met behulp van clickertraining kunnen we je paard de regie geven en stap voor stap laten wennen aan deze handelingen zodat het iets positiefs wordt.

🔹Als je op zoek bent naar manieren om de training leuker te maken voor je paard, ben je bij mij aan het juiste adres! Samen kunnen we creatieve en uitdagende oefeningen bedenken die je paard enthousiast maken en gemotiveerd houden. Door gebruik te maken van beloningen en positieve bekrachtiging kunnen we ervoor zorgen dat je paard plezier heeft in het leren en graag met je wil samenwerken.

🔹Als je op dit moment vooral met (lichte) druk werkt en wilt leren om ook zonder druk te trainen, kan ik je helpen met de overgang naar een meer beloningsgerichte benadering.

We kunnen samen werken aan het opbouwen van nieuwe vaardigheden en het verbeteren van de communicatie tussen jou en je paard, zonder dat daarbij druk of dwang nodig is.

10 Voordelen van clickertraining

1. Het nodigt je paard uit om zelf mee te denken, wat vaak leidt tot vergroot zelfvertrouwen en actieve deelname aan de training.
2. Het is een leuke en speelse manier om tijd door te brengen met je paard.
3. Je kunt met je paard werken zonder gebruik te maken van druk of dwang.
4. Het bereidt je paard ontspannen voor op verzorgingshandelingen zoals bezoeken aan de hoefsmid, dierenarts en het toedienen van medicatie, zonder dat daarbij druk of dwang nodig is.
5. Het is duidelijk en voorspelbaar voor je paard, waardoor het snel begrijpt wat er van hem wordt verwacht.
6. Het draagt bij aan het ontwikkelen van een hechte en vertrouwensband tussen jou en je paard.
7. Het zorgt voor heldere en tweezijdige communicatie tijdens de training.
8. Je paard leert vaak sneller en met meer plezier door clickertraining.
9. Het is een paardvriendelijke methode om gedragsproblemen op te lossen.
10. Het opent de deur naar een nieuwe manier van trainen, gebaseerd op beloning en positieve bekrachtiging.