Clickertraining voor Paarden

oktober 30, 2022 irene

Vroeger was ik geen voorstander van voerbeloning. Daar kreeg je bedelende paarden van dacht ik. En ik wilde dat de paarden niet alleen meewerkte voor voer. Tot ik mij besefte dat je paard anders voor je werkt om van de druk af te komen.

We werken vaak met (lichte en opbouwende) druk en de druk wegnemen als een paard reageert zoals wij willen. Dit wordt ook wel negatieve bekrachtiging of negative reinforcement genoemd. Het paard gaat eigenlijk op zoek naar, wat hij/zij kan doen zodat de trainer of ruiter de druk weg neemt en er ontspanning is. Je neemt druk weg, dat is de beloning. Ik pas dit nog steeds toe in training en ik merk bij mezelf steeds interesse in clickertraining. Ook wel positive reinforcement, positieve bekrachtiging. Het grote voordeel vind ik dat je geen druk hoeft uit te oefenen. Je haalt ook geen druk weg, je voegt wat toe namelijk: iets lekkers.

Met een clicker en voerbeloning, gaat je paard opzoek naar hoe hij iets lekkers kan krijgen en beloon je steeds het gewenste gedrag, zodat je paard daar meer van laat zien. Ik merk dat paarden gemotiveerd zijn te zoeken naar de oplossing zonder druk. Ik zie dat je hierbij het leervermogen van je paard stimuleert. Omdat ze uitgedaagd worden zelf naar het “juiste” antwoord te zoeken.

Een nadeel kan zijn dat als je paard zo gefocust is op het voer, je paard grenzen over kan  gaan om voer te krijgen. Zorg daarom dat je paard genoeg gegeten heeft voor de training en dat de beloning lekker genoeg is, maar niet te lekker. Ook kan je voerbeloning ook zien als een indirecte druk. Je paard krijgt de beloning pas als hij/zij er iets voor doet. Alleen werkt je paard dan wel voor iets fijns, in plaats van voor het afkomen van de druk die je geeft.

Hoe werkt Clickertraining precies en wat maakt het zo waardevol?
Met clickertraining wordt gewenst gedrag gemarkeerd en beloond. Door een signaal, dit kan een clicker zijn maar ook een fluitje, geluid of kort woord, te gebruiken kun je precies aangeven wanneer je paard het door jou gewenste gedrag (op je vraag) laat zien. Met een signaal kun je preciezer aanduiden (dan met bijvoorbeeld alleen voor beloning) wanneer je het gewenste gedrag ziet. En hoe preciezer je kan zijn qua timing, hoe sneller een dier leert.

Je leert je paard dat op een bepaald signaal een beloning volgt. Hoe vaker het signaal gevolgd wordt door de beloning, hoe sterker de associatie. Door het gewenste gedrag te markeren, zal je paard het gedrag gaan herhalen. Je paard gaat doelbewust gedrag vertonen en aanbieden om weer beloond te worden. Je ziet dat paarden leren te onderzoeken en uit te proberen. Dit zorgt voor zelfverzekerdheid. Ze leren dat ze controle hebben over de uitkomst van hun acties. Waarom worden ze er zo enthousiast door? Omdat ze hebben ervaren dat de uitkomst prettig is en dus ook verwachten dat in het vervolg de uitkomst lekker is. Ook onthouden ze het aangeleerde gedrag langer, omdat het een bewust proces geweest is.

Tot slot was het voor mij een eye opener dat een clicker meer voordeel heeft dan alleen een voer beloning.  Als je alleen voer gebruikt dan heb je op moment van voer blijheid. Maar als je een clicker (of cue) gebruikt! Wordt er op dat moment van de clicker al fijne stofjes in de hersenen aan gemaakt. (Zoals een hond al gaat kwijlen als weet dat eten komt, of jij al geniet van idee dat je vakantie eraan komt) daarna volgt dat nog de voer beloning. Dus eigenlijk dubbel beloning en dubbel zoveel geluksstofjes in de hersenen. Extra motivatie en plezierige training voor je paard!

In de lessen over clickertraining beginnen we vaak als eerste met het aanleren van targets. En vandaar uit kun je verder bouwen!

Meer over holitstisch horsemanship