De Freeze reactie bij Paarden- 8 oefeningen die helpen

november 2, 2023 irene

De freeze reactie bij paarden. Heeft jou paard wel eens een freeze reactie?

Soms schuilt er veel meer achter dat “brave” uiterlijk van je paard dan je denkt. 🤔 Wist je dat paarden soms in een bevriezingstoestand kunnen verkeren? Het lijkt alsof ze ontspannen zijn, maar eigenlijk kunnen ze gevangen zitten in hun angst.

De Freeze-reactie komt vaak voor wanneer paarden geen uitweg zien voor hun angst. Ze hebben niet het gevoel dat geluisterd wordt, de druk blijft toenemen, en uiteindelijk geven ze het op. Ook trauma in het verleden kan dit veroorzaken.

Maar hoe herken je bevriezing? Je paard lijkt ongewoon braaf en beweegt traag, met minder oogknipperingen en een glazige blik. Zijn reactie op jouw hulp is sloom.

Ook kan het zijn dat je paard helemaal niet meer beweegt. Je paard is afwezig. Je kunt het paard niet bereiken. De ogen zijn wat gesloten. Er is geen reactie op wat je ook vraagt.

Op zo’n moment niet verder gaan met het opvoeren van druk en blijf niet doorgaan met nieuwe dingen aanbieden.

Let op de signalen: levendigere ogen, actievere mond, interesse in de omgeving en vlottere bewegingen. Dit zijn tekenen dat je paard “ontwaakt” uit de freeze.

Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen je paard uit de freeze te halen. Ik geef je graag 8 praktische oefeningen om je paard te helpen ontdooien.

1. De Buigingsoefening:Vraag je paard om zijn hoofd naar één kant te buigen. Dit kan de spanning verminderen en de aandacht verplaatsen. Ideaal als je paard al vertrouwd is met deze oefening.

2. Ademhaling: Let op je eigen ademhaling en voel hem in je buik. Jouw kalme ademhaling helpt zowel jou als je paard te ontspannen.

3. Gronding en Aanraking: Moedig je paard aan om weer contact te maken met zijn lichaam. Strijk de benen af, klop zachtjes op hoeven, of raak aan met aandacht en rust.

4. Observeren: Als bevriezing vaak voorkomt, kijk dan naar de situatie ervoor. Soms vertoont je paard eerst subtiele flight en fight signalen voorafgaand aan de freeze. Leren deze te herkennen kan helpen.

5. Beweging: Vraag je paard simpelweg om voorwaarts te bewegen, zelfs als het maar een paar stappen zijn. Dit kan hem uit de freeze halen.

6. Afleiding: Introduceer iets afleidends, zoals een ander paard of voedsel, om de aandacht van je paard te verleggen.

7. Wachten en Geduld:Geef je paard de tijd om te verwerken. Let op tekenen van ontdooien.

8. Fysieke Controle: Laat je paard fysiek nakijken, want ongemak kan tot bevriezing leiden. Soms kan een magnesiumsupplement helpen.

🤗Er zijn nog twee andere oefeningen de wervelkolom slang en een bovenlijn ontspanningsoefening, die vragen alleen iets meer toelichting.

Eigenlijk wil je je paard weer in contact brengen met zijn of haar lichaam en emoties. En je wil veiligheid bieden. Niet alle oefeningen werken in elke situatie, dus observeer en reageer op wat het beste lijkt te werken voor jouw paard. Geduld en rust zijn essentieel. In geval van herhaalde freeze-reacties is het handig om samen te werken met een ervaren instructeur.

Wat werkt voor jullie?