Hoe stap je over naar bitloos rijden?

december 11, 2023 irene

Waarom kiezen voor bitloos rijden?
Onderzoek ( Behavioural assessment of pain in 66 horses, with and without a bit, 2018) heeft aangetoond dat het gebruik van een bit nadelige effecten kan hebben.

Van de 66 paarden ondervond slechts één paard geen voordeel na het verwijderen van het bit. Uit het onderzoek van Bob Cook en Matthew Kibler bleek dat de totale hoeveelheid pijnsignalen bij alle 66 paarden daalde van 1575 signalen naar slechts 208 nadat het bit was verwijderd. Dit is een afname van 87 procent!

Rijden met je je zit!

In het samenwerken met je paard gaat het om verbinding, communicatie en wederzijds respect. Als je paard leert begrijpen wat je van hem vraagt met je energie, je lichaamstaal, maakt het niet meer uit met welke optoming je rijdt. Als je rijdt vanuit je zit en in verbinding zal merken dat “controle” in het rijden niet vanuit het rijden met bit komt.

Soms wordt beweerd dat een bit nodig is, op buitenrit, om een goede schouderbinnenwaarts te vragen, om in balans te komen, om meer nuance te hebben. Ik zie dat dat allemaal ook zonder bit kan! Begrijpt het paard de vraag? Is het fysiek misschien nog te uitdagend ? Als je zorgt dat de verbinding in de basis klopt, kan je met een stappenplan tot dezelfde resultaten komen! In plaats van direct te grijpen naar dwangmiddelen of meer druk. Bitloos rijden kan met elk paard en in elke discipline!

Hoe stap je over naar bitloos rijden?

Je kunt beginnen om steeds minder met je teugels te doen. Kun je van tempo wisselen en halthouden zonder je teugels te gebruiken? En hoe gaat dat met sturen?

Tijdens de eerste sessie werken we aan jullie verbinding en kijken we of we de communicatie met je paard afstemmen. Je mag net zo lang met je eigen (bit)hoofdstel rijden, tot je zelf ervaart dat je teugels en het bit niet meer nodig hebt. Door het doen van oefeningen om de communicatie met je paard te verduidelijken zul je vanzelf meer zekerheid krijgen en help ik je om over te stappen naar een bitloos rijden!

Geef je paard meer vrijheid in zijn mond en kaak, en rij samen in verbinding met meer rust, ontspanning en plezier!