Holistic Horsemanship

Werk jij op een paard vriendelijke en natuurlijke manier samen met je paard, of wil je dit leren?

Mijn specialiteit is het creëren van lichaamsbewustzijn. Als je als ruiter meer bewustzijn krijgt over je eigen lichaamstaal, je houding en je energie, kan je dit effectief gaan in zetten. Zowel naast je paard in het grondwerk als tijdens het rijden. Je zal merken dat als je meer controle en inzicht krijgt in jou lichaam en hoe je hiermee communiceert, dit de communicatie tussen jou en je paard kan verbeteren en verfijnen. Het draagt onder andere bij aan vertrouwen, verbinding, balans en ontspanning.

 

Met wat voor vragen kan je bij mij terecht?

Je wil meer inzicht in je houding en zit. Ontdek of je in balans zit en hoe je tot optimale balans komt. Hoe kan je ademhaling je ondersteunen tijdens het rijden? En leer hoe je ontspanning creëert en lichaamsbewustzijn. Wil je leren hoe je je paard rijdt op je zit, zonder teugel hulpen? Ontdek hoe je met jouw lichaamshouding ook de balans, ontspanning van je paard beïnvloed.

Je wil leren hoe je je lichaam en energie effectief kan inzetten in de communicatie met je paard. Leer elementen uit verschillende natural horsemanship stijlen om op de grond de communicatie met je paard te verbeteren. Krijg meer inzicht in het gedrag van paarden, en over jou eigen handelen en de signalen die jij (onbewust) geeft. Bouw op de grond een sterke samenwerking, waardoor je met je lichaam en energie je paard kan leiden, met reactie op hele kleine hulpen.

Je loopt vast in de samenwerking of communicatie met je paard. Je paard blokkeert, is niet reactief op je hulpen, is nerveus, je hebt opstap problemen of je hebt een ander vraagstuk.
Ook als je zelf angstig of gespannen bent, begeleid ik je graag weer jevertrouwen (terug) te vinden.

Combinatie van coaching en instructie
Als ruitercoach begeleid ik je graag bij de vragen die je hebt of problemen die je tegenkomt. Je bepaald zelf wat je leerdoelen zijn en we kijken samen hoe je die kunt behalen en oplossen. Aan de hand van vragen en suggesties, ga je ontdekken wat werkt en passend is voor jou en je paard. Ik sluit aan bij de kennis, kwaliteiten die je hebt, en de methodes die je al gebruikt, om vandaar uit verder te werken.We maken van je doel kleine haalbare stappen, om naar jullie gewenste communicatie, mentale en fysieke balans toe werken.

Ik krijg er energie van als ik zie dat paard en ruiter meer een eenheid gaan vormen. Dat er uiteindelijk maar kleine hulpen (lichaamstaal) gecommuniceerd wordt. Dat paard en ruiter met elkaar in verbinding zijn en elkaar begrijpen. Ik word er blij van als ik zie dat zowel ruiter en paard plezier hebben in de training en dat het bijdraagt aan fysiek en mentaal welzijn.

Trainingvormen

Je kan bij mij terecht voor een brede basis in grondwerk, werken aan de hand, werken in vrijheid, longeren en rijden. Ik maak zowel gebruik van clicker- en targettraining (R+) en werken met lichte druk (R-). Ik gebruik elementen uit natural horsemanship, klassiekerrijkunst, academische rijkunst en freestyle en vrijheidsdressuur. Ik zoek met je naar trainingsvormen die jou en paard plezier geven in de training, werken vanuit ontspanning met geduld en consent.

Curriculum Vitea Paarden
1996-2014 Rijles en wedstrijden, L1 dressuur en verschillende verzorgpaarden.
2005- Work and travel |Paarden en koeien ranch Alberta Canada
2009- Paardrijkamp begeleider | New zealand
2018- Paardenretreat Spanje | Wisdom of horses, Kim Roswitha
2019- Paardenretreat Griekenland | Equitopia, Judith Pijnenburg,
2020- Retreat Normandie natural horsemanship jonge paarden | Wildlife paddock, Ivo Bols
2020- Retreat Natureal Horsemanship Portugal (join-up, dubbele lijnen) Monty roberts | Anna Kerckhoff-sacchi
2020- oktober / 2021 april-  Paarden trainen en lesgeven op een Natural horsemanship boerderij in Portugal
2021- 2022 Opleiding Ruitercoach en instructeur Hippische professionals

 

 

Wat de lessen je kunnen brengen:

- Je lichaamsbewustzijn vergroten. Inzicht in je lichaamshouding, lichaamstaal en energie en het effectief inzetten hiervan.

- Verbeteren van je houding en zit, door balans en ontspanning.

- Inzichten in de communicatie tussen jou en je paard. Bijvoorbeeld als je ergens in vastloopt in de training met je paard.

- Weer vertrouwen krijgen. Ik werk met angstige ruiters, om in kleine stappen weer vertrouwen ter krijgen. Omgaan met spanning, onzekerheid of angst in je lichaam tijdens het rijden of op de grond. .

- Je op een natuurlijk en paardvriendelijke manier wilt leren omgaan met je paard op de grond en rijdend, door gebruik van je lichaamstaal.

- Kennis maken met clicker-training en targettraining (R+/positieve reinforcement), trainen met (lichte) druk (R-/Negatieve reinforcement)

- De basis van grondwerk, werken aan de hand, werken in vrijheid, longeren en/of rijden wil leren. Met oog voor fysieke en mentale balans (oa rechtrichten).

21 maart 2021

Within short time she is able to connect with each horse and after working closely with a horse for a month you can already feel the difference in their behaviour, their willingness to learn and their joy to connect with humans. Irene has the ability to observe and mirror her student's work and support them in finding their own way of connecting with the horses by guiding in an open-minded way. She freely shared her knowledge with me and then helped me find my own way by stepping back and giving me the self-confidence to explore and bring my energy in tune with the horse. She encourages her students to find their own way and language and she taught me that is it important to stay in the flow and stay flexible to what works or me with each horse individually. Irene will teach you a toolbox that equips you do take tools from it and make them your own whenever you need it.

Investering

€ 45,-

60 minuten

Reiskosten €0,19 per km, vanaf mijn locatie in Utrecht

Meer Over mij

Een impressie van mijn natural horsemanship training (Dit is in 2020, inmiddels zelf verder gegroeid)

En liberty training, zonder halster en halstertouw (2020 Portugal)