Breng je paard in balans

mei 14, 2024 irene

Van jezelf weet je vaak wel of je links of rechts handig bent, maar weet je het van jou paard?

Ieder paard is van nature enigszins scheef, veroorzaakt door ongelijke bespiering, waardoor er meer gewicht op één van de twee voorbenen is.

Het begrijpen van natuurlijke scheefheid en het herstellen van de balans van je paard (rechtrichten) zijn cruciaal voor een gezonde lichaamshouding en bewegingspatroon. Een scheef paard kan zijn rug niet goed gebruiken, en daardoor bijvoorbeeld niet goed voorwaarts neerwaarts lopen en eigenlijk geen ruiter dragen. Bij scheefheid heb je meer kans op overbelasting en blessures.

In de tekeningen laat ik je de ongelijke bespiering zien, zodat je kan gaan ontdekken hoe dat is voor jou paard. Weet jij of je paard links of rechts gebogen is?

De kenmerken van een links gebogen paard
Een linksgebogen paard
De kenmerken van een rechtsgebogen paard
Een rechtsgebogen paard
Een links gebogen paard
Een links gebogen paard op de cirkel
Een rechtsgebogen paard op de cirkel
Een rechtsgebogen paard op de cirkel

Als eerste gaan we de verticale balans herstellen, we zorgen dat er een gelijke gewichtsverdeling komt op beide voorbenen. Hierdoor kan je paard de lange rug spiergen gaan ontspannen, zodat je paard voorwaarts en neerwaarts kan gaan lopen met hoofd en nek. Één kant van de rugspier is vaak strakker en verkort, daar gaan we verlengen (latroflexie). Als de schouders in balans zijn is het voor je paard mogelijk de achterbenen meer onder het lichaam te gaan zetten zodat die meer dragend worden. En kan een paard de schoft gaan liften, zo komt je paard dan ook meer horizontaal in balans.

Is rechtrichten nieuw voor je, weet je niet of je paard links of rechts gebogen is, of loop je ergens vast in balans creëren? Dan sta ik klaar om je te begeleiden tijdens een les op jouw locatie. Samen kijken we naar hoe jouw paard beweegt en hoe je hem/haar kunt ondersteunen om in balans te komen.

Holistisch Horsemanship

*Ik spreek over links en rechtsgebogen paarden, er zijn ook uitzonderingen zoals paarden die meer een s- vorm in het lichaam hebben.

#Rechtrichten #Paardenbalans #Scheefheid #Bespiering #Gezondpaard #Lichaamshouding #Bewegingspatroon #Verticalebalans #Ruiterbegeleiding #Balansoefeningen #Paardenwelzijn #Ruiterschap #Paardengezondheid #Ruitertraining #holistischhorsemanship