Wandelen in connnectie met je paard

Matching steps- Hoe kom je in de flow met je paard?

Is het je wel eens opgevallen dat je onbewust dezelfde houding aanneemt als de persoon naast of tegenover je?

Binnen een kudde synchroniseren paarden vanzelf met elkaar. Ze spiegelen elkaars gedrag: ze rusten tegelijk, eten tegelijk en verplaatsen zich samen. De afstemming gaat zelfs zo ver dat ze vaak in hetzelfde ritme stappen en grazen met hun benen in lijn.

Maar waarom doen ze dit?

  • Synchronisatie zorgt voor verbinding en rust.
  • Een kudde die synchroon beweegt, is lastiger te vangen door roofdieren.
  • Elkaars gedrag spiegelen versterkt sociale banden
  • Door synchroon te bewegen, geven ze elkaar subtiele informatie over richting en snelheid.

En wij? Wij kunnen hierop inspelen.
Wat gebeurt er als jij niet meteen iets van je paard vraagt, maar eerst met hem meebeweegt? Als je hem volgt, zijn ritme overneemt en écht in zijn flow komt?

Matching steps: in de flow met je paard

Een mooie oefening hiervoor is matching steps — het bewust synchroniseren van jouw stappen met de voorbenen van je paard. Begin met de voorbenen! Maar het kan ook met de achterbenen, zoals te zien is op de bovenstaande foto, wanneer je bijvoorbeeld in de vrijwerkpositie staat. Het is heel eenvoudig: elke stap die je paard zet, zet jij ook. Als je paard bijvoorbeeld een stap zet met de linkervoor, zet jij ook een stap met links. Dit doe je in hetzelfde tempo, in dezelfde richting, en je zorgt ervoor dat de afstand tussen jullie gelijk blijft.

Dit kun je op verschillende momenten oefenen:
✅ Tijdens de training in het grondwerken, bijvoorbeeld bij het instappen.
✅ Wanneer je paard rustig staat te grazen.
✅ Als je merkt dat hij moeite heeft met verbinding maken, bijvoorbeeld geneigd is van je weg te lopen als je hem/haar komt ophalen of in het vrijwerk.

Door bewust in te tunen op zijn ritme, stem je niet alleen fysiek op elkaar af, maar ook energetisch. Het helpt je paard om zich veilig en gehoord te voelen, waardoor samenwerking veel moeitelozer wordt.

Wanneer (en waarom) werkt het?

Matching steps is vooral nuttig wanneer je paard moeite heeft om met je te verbinden of als hij onzeker is, van je weg beweegt of initiatief lastig vindt.

Maar het is geen oefening die je eindeloos moet blijven doen. Soms hoor ik ruiters zeggen: “Ik doe matching steps al een uur, maar het werkt niet!”

Dat hoeft ook niet—vaak is 5- 15 minuten al genoeg. Dan heeft de oefening haar functie vervuld. Het kan zeker geen kwaad het langer of vaker te doen, maar: Als je paard er klaar voor is om naar het volgende niveau van samenwerking te gaan, blijf dan niet hangen in deze fase, maar bouw verder.

“Oh ja, laatst zag ik een ruiter die haar paard het tempo volledig liet bepalen: slof, slof. In grondwerk hoeft dat niet per se zo te zijn. Je mag zelf initiatief nemen in het bepalen van het tempo, terwijl je bij het pasritme en links recht juist aansluit bij je paard.”

Wanneer gebruik ik het?

✔️ Als een paard geneigd is om zich van je af te keren, kan matching steps helpen om de verbinding te herstellen.
✔️ Bij een paard dat zich nog niet comfortabel voelt bij initiatief nemen, helpt het om hem een zachte, veilige uitnodiging te geven, dat jij volgt.
✔️ Als je merkt dat jullie energieën niet op één lijn zitten, kan het een mooie manier zijn om samen in flow te komen.

Maar zodra je paard zich wél verbonden voelt, dan is het tijd voor de volgende stap.

Wat paarden en mensen gemeen hebben

Wist je dat verkopers deze techniek ook gebruiken? Wanneer ze een connectie willen maken, spiegelen ze vaak subtiel de lichaamstaal van de klant. Of als je op een date gaan gebeurt het ook onbewust. Maar—laten we eerlijk zijn—niemand koopt iets puur omdat een verkoper zijn bewegingen spiegelt! En ook zorgt spiegelen niet meteen voor dat de vonk op een date overslaat;). Het helpt om vertrouwen op te bouwen, maar daarna begint de echte interactie.

Met je paard werkt het precies zo. Het doel is niet eindeloos spiegelen, maar een fundament van verbinding leggen, zodat je van daaruit kunt samenwerken.

Van meebewegen naar samen bewegen

Ray Hunt zei het prachtig:

“First you go with them, then they go with you, then you go together”

Matching steps hoort bij het eerste deel van deze reis: je gaat eerst met je paard mee. Maar uiteindelijk is het doel dat jullie samen gaan—in volledige harmonie.

Dus de volgende keer dat je je paard ophaalt voor een training, stel jezelf eens de vraag:


💡 Ben ik met mijn paard in flow?

En last but not least! Kijk of je tijdens de oefening aanwezig kan zijn – aanwezig in je lichaam – aanwezig bij de stappen die je zet – luisterend naar de vogeltjes – aanwezig in het moment.

Heb je nog een vraag over matching steps? Stuur mij een mailtje of DM op Instagram.