Wat is Natural Horsemanship?

Natural Horsemanship draait om het ontwikkelen van een 'natuurlijke band tussen mens en paard', Maar wat is een natuurlijke band?

Voor mij betekend dat verbinding gebaseerd op wederzijds begrip en vertrouwen. Het is een filosofie en trainingsaanpak die gericht is op het begrijpen van het natuurlijke gedrag van paarden en het communiceren met hen op een respectvolle manier, waarbij zachte, geduldige en consequente communicatie centraal staat.

Leer de lichaamstaal van paarden lezen, het gebruik van subtiele signalen en cues, en het opbouwen van een sterke band tussen ruiter en paard zonder dwang of geweld. Door het begrijpen van de psychologie, het gedrag en de biomechanica van het paard, kan de ruiter op een natuurlijke manier met het paard communiceren en een harmonieuze relatie opbouwen.

Natuurlijke communicatie kan worden toegepast in zowel grondwerk, vrijwerk als rijden en vormt de basis voor een diepe verbinding tussen mens en paard.

Verschillende stromingen

Binnen de wereld van natural horsemanship bestaan verschillende benaderingen. Hoewel ze allemaal gebaseerd zijn op vertrouwen en communicatie, variƫren de methoden waarmee dit bereikt wordt.

Holistisch horsemanship is een combinatie van (elementen uit deze) benaderingen, waarin we kijken wat het beste past bij jou en je paard.

Stromingen in Natural Horsemanship zijn:

- Chris Irwin
- Parelli Natural Horsemanship
- Emiel Voest (Freestyle)
- Monty Roberts (Join-Up)
- Klaus Ferdinand Hempfling
- Warwick Schiller

Holistisch Horsemanship heeft Natural horsemanship als basis en kijkt nog breder met inzichten uit de academische rijkunst, biomechanisch trainen, klassieke dressuur, clickertraining, centered-riding en ruitercoaching.

Andere stromingen die mij inspireren zijn onderandere:

- Featherlight Horsemanship

- Human and Horse Acedemy by Greetje Hakvoort

- Karin Leibbrandt

- Atletische rijkunst

- Clicker training

- Intrinzen

Meer over Holistisch Horsemanship

Clickertraining

Werken in Vrijheid