Paardrijles Utrecht

Ik geef paardrijles in de wijde omgeving van Utrecht. In de rijlessen kijken we hoe we jou en je paard zo goed mogelijk kunnen ondersteunen in het rijden. Zodat jullie allebei ontspannen, in balans en met plezier kunnen rijden.

 

 

Houding en zit

In de lessen is veel aandacht voor je houding en zit. We kijken hoe je met je zit je paard kan volgen in zijn beweging, zodat je je paard niet in de weg zit, maar juist kunt ondersteunen.

Ik help je meer in balans te komen en ook in verbinding te rijden. Ik begeleid je in het rijden met lichaamstaal en energie. Zodat je paard ook zonder teugels kan sturen en in tempo kan wisselen. Je teugels zijn een fijne aanvulling, voor aanleuning, maar je kunt ook zonder.

Mijn stijl van lesgeven heeft elementen uit Centered riding.

Balans en Rechtrichten

Zowel op de grond als in het zadel kijken we naar de balans van je paard. Paarden zijn van nature links of rechts gebogen en dat zorgt voor ongelijke belasting van de schouders en meer gewicht op de voorhand.

We kijken hoe we de verticale (balans schouders), horizontale (balans voor achter) en laterale balans (buiging van kruin tot staart, gelijke lengte lange rugspier) zo goed mogelijk kunnen herstellen, zodat je paard in balans is. Ook kijken we hoe we de spiergroepen van je paard kunnen trainen. Zodat je paard zijn spieren correct kan gebruiken om jou te dragen en fysiek gezond is.

Hiervoor oefenen we onderandere met meer dressuurmatige oefeningen, maar ook met balkjes ed. Ik werk veel met rechtrichten van de schouders, stelling, en buiging. Ik zorg graag de dat lange rugspier van je paard kan loslaten en aan beide kanten even lang is, dit is de basis voor een goede balans

 

Rijden met banden/ elastiek

Om meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen en disbalans in je lichaam te kunnen voelen, werk ik soms met bodywraps voor ruiters. Ik heb banden die je kruislings over je lichaam kan doen tijdens het rijden, zodat je meer druk en compressie op je lichaam ervaart. Hierdoor kun je beter voelen ervaren wat je lichaam tijdens het rijden doet. De banden kunnen bijdragen aan verbeteren van je houding en zit. Wil je dit uit proberen? Laat het weten en ik neem ze mee naar de les.

Bitloos rijden, touwhalster, neckrope

Zelf rijd ik altijd bitloos en meestal met en sidepull hoofstel. Ik help ruiter graag de overstap te maken van een hoofdstel met bit naar een bitloos hoofdstel. Ik geef veel les aan bitloze ruiters.

Ook help ik je als je wilt leren hoe je op touwhalster kunt gaan rijden en op neckrope of uiteindelijk eventueel zonder optoming.

Voor de rug van je paard, heb ik de voorkeur voor goed passend zadel. Dit kan boomlooszijn of het rijden met een bareback pad. Helemaal zonder iets? Dit kan af en toe maar heeft niet mijn voorkeur on een rijles omdat je zitbotjes effect kunnen hebben op de rugspieren van je paard

 

Terug naar Holistisch Horsemanship 

Ruiters

Ik geef begeleiding aan naturalhorsemanship ruiters, recreatieruiters en wedstrijdruiters.

Of je doel is rijden op neckrope, meer plezier of ontspanning of wedstrijd punten, ik begeleid je bij jou doelen en dromen.

De overeenkomst is dat we in alle lessen werken vanuit de verbinding tussen ruiter en paard. Waar plezier, ontspanning en balans centraal staan