Ruiter die bitloos paardrijdt in de bak.

Hoe laat je jouw paard beter reageren op je been?

Ik herinner me nog goed hoe trots ik als kind was toen ik met sporen mocht rijden. Dat betekende dat je gevorderd was; je kon je been stilhouden zodat je je paard niet voortdurend zou prikken in zijn buik. Ooit wilde ik daarom graag sporen, maar inmiddels is dat compleet veranderd. Ik begon mij niet meer goed te voelen over de manier waarop ik reed. In traditioneel paardrijden luisteren we maar weinig naar ons paard. Sinds ik meer natuurlijke en paardvriendelijke stromingen ontdekte zoals natural horsemanship, is mijn aanpak veranderd.

Hoe zorg je dat je paard reageert op je been?

De natuurlijke staat van een paard is reactief! Het is 100% een prooidier. In de natuur kunnen ze op de kleinste verandering in energie reageren. Dus als een paard niet reactief genoeg is volgens de mens, dan is dit vaak veroorzaakt door de mens. Je kunt vanuit grondwerk gaan oefenen en ook tijdens het rijden om je paard reactiever te maken.

Een belangrijke hierin is heel consequent zijn. Paarden gaan steeds minder op hulpen reageren als ze voortdurend worden gegeven. Begin je hulp altijd zo klein mogelijk en time je beloning goed. Ook kun je kijken of je aanvullend kunt werken zonder druk, maar met positieve beloning (clicker/voerbeloningen).

Paardvriendelijk paardrijden betekent dat je luistert naar je paard en zijn natuurlijke gedrag respecteert. Door te werken aan een betere communicatie en band met je paard, kun je vaak met hele kleine signalen succesvol rijden.

Tips voor een reactiever paard:

  1. Begin klein: Start je hulpen altijd zo subtiel mogelijk en verhoog de intensiteit alleen als dat nodig is. Wist je dat een beenhulp dan soms helemaal niet meer nodig is?! Ik leer je rijden op je ademhaling,je intentie of een kleine verandering in je houding. Paarden reageren beter op kleine, duidelijke signalen.
  2. Time je beloning: Zorg ervoor dat je je paard meteen beloont als het goed reageert. Dit kan met je binnen hand meegeven, een kriebel of een voertje. Tijdige beloning helpt het paard de connectie te maken tussen de juiste reactie en de beloning.
  3. Gebruik grondwerk: Oefeningen vanaf de grond kunnen helpen om je paard gevoeliger te maken voor jou vragen Je kunt je communicatie van in het zadel op de grond aanleren.
  4. Positieve bekrachtiging: Overweeg het gebruik van clickertraining of voebeloningen om gewenst gedrag te versterken. Dit kan helpen om je paard gemotiveerder en alerter te maken.
  5. Wees consequent: Consistentie is cruciaal. Zorg ervoor dat je hulpen en beloningen elke keer hetzelfde zijn, zodat je paard precies weet wat er van hem verwacht wordt.

Paardvriendelijk paardrijden is niet alleen goed voor het welzijn van je paard, maar ook voor de band tussen jou en je paard. Door te werken aan duidelijke communicatie en positieve bekrachtiging, kun je ervoor zorgen dat je paard beter reageert op je been en jullie samen meer plezier beleven aan het rijden.