Wat is vrijwerken?

Vrijwerken is een vorm van grondwerk. In het vrijwerken met je paard werk je samen zonder hoofdstel, halster, longeerlijn of (halster)touw. De meest pure vorm van samenwerken: alleen jij en je paard. Je communiceert via je lichaamstaal, positie, en energie. Je kan hiermee je paard beïnvloeden in richting en tempo.

Werken in vrijheid spreekt een gevoeligheid in onszelf aan, om heel bewust te worden van je energie en de signalen die je geeft. Dit zorgt dat je op een dieper level met jezelf en je paard kan verbinden. Ook laat je paard, door te reageren op jou gedrag waar je nog bewuster kan worden.

Wat leer je in een vrijwerk sessie?

In een vrijwerk sessie beginnen we vaak  met positie en eigen ruimte om het contact met je paard te verkennen. Waar sta jij en waar sta ik? Hoe beweeg jij en hoe beweeg ik dan, en hoe maken we contact. Om vervolgens te kijken hoe je samen kunt gaan bewegen.

Dit kan uit een meer leidende of meer drijvende positie. Kan je en volte vergroten en weer verkleinen? Je paard laten halthouden en naar je toe laten draven? En kan je jullie communicatie steeds meer gaan verfijnen, om toewerken naar ontspanning, buiging of zelfs werken aan de hand,verzameling en dressuurmatige oefeningen in vrijheid.

 

Wat bereik je met vrijwerken?

• Zelfinzicht: Je leert contact maken met jezelf, je lichaam en je energie. Je ontdekt de signalen van je lichaam en leert hoe je hiermee kunt communiceren.

• Begrip van paardengedrag: Je krijgt een dieper inzicht in het gedrag, de bewegingen en de taal van je paard.

• Diepere verbinding: Je ontwikkelt een sterke vertrouwensband op een dieper niveau met je paard.

• Zonder touw of halster: Je ontdekt dat je geen touw of halster nodig hebt en dat je alleen jezelf nodig hebt om verbinding te maken en te communiceren.

• Ondersteuning bij ontspanning en balans: Deze benadering helpt bij het bevorderen van ontspanning, balans en het ontwikkelen van een correct beweegpatroon bij je paard.

Ik boek graag een vrijwerkles!

Terug naar Horsemanship