Waarom doe je grondwerk?

juni 27, 2023 irene

Toen ik leerde paardrijden op maneges ging het vooral over het rijden. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor grondwerk. Het is inmiddels niet meer weg te denken uit een goed training voor je paard.

Wat maakt grondwerk belangrijk?

Grondwerk zorgt voor betere communicatie met je paard en versterkt het vertrouwen tussen mens en paard. Anders dan als je op je paard zit, kan je paard je hele lijf zien als je op de grond staat. Met je lichaamstaal, je houding en je positie kan je met je paard communiceren en samen een taal ontwikkelen. Er is op de grond ruimte om met elkaar te praten.

Behalve dat je paard jou goed kan zien, kan jij je paard observeren en analyseren. Hoe beweegt je paard? Hoe gaat hij door de bocht? Zet hij zijn achterbenen onder zijn lichaam? Is hij op jouw gericht of op de omgeving?

Op de grond kan je je paard onbelast trainen. Zodat je paard eerst in balans kan komen zonder ruiter op zijn rug. Het rechtrichten van je paard en het opbouwen van spiergroepen. Ook bij blessures kan je zo langzaam de training opbouwen. Als je nieuwe oefeningen eerst aanleert aan je paard op de grond, is het voor een paard daarna makkelijker onder de ruiter.

Grondwerk zie ik als de basis voor een goede samenwerking met je paard. Je maakt  basis afspraken over de communicatie met je paard. Duidelijkheid en connectie geeft een paard vertrouwen.

Wat valt er eigenlijk allemaal onder grondwerk?

Grondwerk kan bewust beoefend worden in de bak, maar in principe kan je de hele omgang met paarden vanaf de grond grondwerk genoemd worden. Er zijn veel manieren waarop je kunt trainen vanaf de grond: vrijwerken zonder halster, halstertouw en/of longeerlijn. Met clickertraining, targettraining, obstakels en voerbeloning of zonder. Werken met een (touw)halster, longeren en cirkel werk of werken aan de hand met een kaptoom.  Basis elementen zijn: leiden, volgen, tempo, richting, halthouden, achterwaarts, wijken voor druk, voorwaarts neerwaarts van het hoofd, stelling, buiging en ondertreden van de achterbenen.

Grondwerk les Utrecht