Vaak zijn het gebeurtenissen in je jeugd. Je lag alleen in de couveuse of je kreeg pas aandacht als je ging huilen? Je raakte je ouders kwijt in de supermarkt? Misschien hadden je ouders ruzie, een scheiding van je ouders of het niet beschikbaar zijn van een ouder door fysieke of/en psychische afwezigheid. Of is je lichamelijk of metaal pijn gedaan, over je grenzen gegaan? Het kan groot of/en subtiel zijn.
Trauma betekend niet per definitie dramatisch. Het is een moment, momenten of een periode, die op wat voor manier, en op welk moment in je leven dan ook, impact op je hebben gemaakt. Vaak gaat het over een moment of periode van ervaren van onveiligheid.
Je draagt die momenten nog bij je, of eigenlijk het gevolg ervan. De dingen die je overkomen zijn niet het “trauma”. Het trauma is wat er in jezelf gebeurd al een gevolg van wat je is overkomen. “Trauma is not what happens to you. Trauma is what happens inside you, as a result of what happens to you.”. – Gabor Maté.
Om jezelf te beschermen sluit je je af van je gevoelens, je emoties en je lichaam. Vaak op een onbewust niveau. Een ervaring die je zenuwstelsel niet kon verwerken en die emotionele pijn en stress bleef in jou. We dissociëren soms ook van ons lichaam in zo’n moment.
Onze natuurlijke staat is volgens mij die van verbinding. Van verbonden zijn met je lichaam, je emoties, je gevoel, je denken, je energie, je ziel. In jezelf en vandaar uit ook met je omgeving. Bij gebeurtenissen die we als pijnlijk ervaren dan verbreken we daar de verbinding. Wat als je die stukken weer gaat zien, ontdekken, er connectie mee maken, omarmen?
Pijnlijke gevoelens, lichamelijke pijn, een eerste reactie is vaak om er van weg te gaan. Het weg willen duwen, het niet willen voelen, ertegen vechten. Het is spannend. En als we daar bij durven blijven voelen wat er gebeurd in ons. Van wegduwen naar ontmoeten gaan. Dan word het weer onderdeel van het geheel. Lichaamswerk sessies dragen bij aan ontmoetingen van deze “losgeraakte stukjes” in onszelf. Waardoor we ons weer meer en dieper kunnen verbinden met ons lichaam, onze levensenergie kan stromen en we ons meer heel voel.
Sitenote: Ik ben niet opgeleid voor de behandeling van het verwerken van ingrijpend trauma, zoals bijvoorbeeld misbruik. Contact daarvoor een huisarts, traumatherapeut of (emdr)psycholoog. Vraag je je af of je vraag/thema geschikt is voor een lichaamswerk sessie dan kunnen we dat vrijblijvend van te voren telefonisch bespreken.