Zit jij in balans op je paard? 3 tips

juni 25, 2023 irene

Deze foto geeft je geen perfect zit plaatje. Niet helemaal in balans op je paard. Wel veel plezier op een fijne buitenrit in het voorjaar. Op deze foto ga ik schuin naar beneden de duin af, daardoor ben ik een beetje terecht gekomen in de stoelzit.
De stoelzit: dan zit je zoals je op een stoel zit, je onderbenen gaan naar voren. Je kunt dan minder goed meebewegen met voorwaartse beweging van je paard.

Wat wil je het liefst?
1. Je wil in balans op je paard zitten. Dat betekent dat je centrum zwaarte punt boven je voeten is. Vanaf de zijkant bekeken loopt de ideale lijn verticaal van je oor over je schouder, heupgewricht en enkel/hak. Je kan het checken door te kijken of je tenen voor je knieën uitsteken als je te paard zit (wil je niet;)

En ik heb mijn hakken uitgedrukt: “hakken laag” of “hakken uitdrukken” hoor ik instructeurs wel zeggen. Alleen ik ben daar geen fan van. Het blokkeert de beweging, zowel bij jou als bij je paard.
Wat wil je wel?

2. Je wil de opwaartse vering van de enkel, knie en heup behouden zodat je de beweging van je paard te kunnen volgen. Dus je hakken mogen net iets lager dan je tenen én niet extra uitdrukken.

En laatste tip:
3. Check of je je bovenbenen en knie klemt tegen het zadel. Je paard kan zijn/haar schouder dan minder goed bewegen. Je wil met je binnen been licht contact houd met het zadel.

Ik vind het leuk met ruiter te kijken hoe we hun balans op je paard kunnen verbeteren. Ik vergelijk in mijn lessen vaak de linker kant met recht, doormiddel van bijvoorbeeld een bodyscan kan je meer gelijkheid creëren aan beide kanten.

Meer over holitisch horsemanship en Ruitercoaching

horsemanship houding en zit Ruiter tips